John Østby

En levende legende fra KNM tjenesten og i Norsk Ubåtforening. Nå som 93 åring er han fortsatt krystallklar og har ingen mangel på historier å fortelle. Noen av dem er gjengitt her. Et intervju ble tatt med han på Generalmønstringen 2022 i Bergen som er gjengitt her. Noe varierende kvalitet som skyldes opptak med 2 mobiltelefoner. (Den første gikk full). Uansett, det var der og da, vi hadde anledning å intervjue han. Videoene er delt opp i 3 opptak fordelt på 3 websider.

Jeg, John Østby, startet opp med fagskole, bilmekaniker, i 1946. Fagskolen ble flyttet til Øysand, nord for Melhus. Der var alle kjøretøyer mellom Oppdal og Kirkenes som stod igjen etter tyskerne samlet på en flyplass det tyske flyvåpenet brukte under krigen. Underlaget på flystripa var jernbanesviller. Det var mellom 6-7000 kjøretøyer, så vi hadde noe å skru på! Vi lærte mye og spesielt om personbiler og beltebiler.

Televerket i Norge trengte beltebiler for å komme til fjells for å reparere eller montere sendere. Vi skrudde og fikk det til!

Ferdig med fagskolen søkte jeg meg til SMK (Sjømilitære Korps) i 1947. 11. august samme år møtte jeg på Korpset. Jeg ble i marinen helt til jeg gikk av med pensjon og har ikke angret en dag.

Foruten befalsutdannelse på SMK ble det artillerikurs, gyrokurs, elektrikerutdannelse, montørsertifikat sterkstrøm og digitale regnemaskiner. Dette foregikk på KNM Tordenskjold. Praksis fikk jeg i en liten hollandsk by ved navn Hengelo.

Jeg må fortelle: En dag kom en grå konvolutt som inneholdt beordring til Eindhoven, hvor Philips har sitt hovedsete. De ventet Kong Olav på offisielt besøk og som elev hos Philips ble A. Utne (Han var kaptein-løytnant den gang) og jeg (Flagg kvart) invitert. Vi fikk en minnerik dag og informasjon om sjøforskning på datidens PCer.

Datidens regnemaskiner baserte seg på hullkort. Et hull var 1 og ikke hull var 0. Regnemaskinen var ca. 4 meter lang og 1 meter høy. For en utvikling det har vært!

Ved å aktivere en av knappene over, får du historier gjengitt i videoer eller på dokumenter.