Omvisning på Utstein 17-18. juni 2023.

Tekst og bilder: Ingvill Ringen

I helgen var MMU Utstein godt bemannet med kyndige guider som kunne vise Marinemuseets besøkende rundt og svare på spørsmål.

På lørdag var Gry Topnes Røneid og Jørgen Berggrav på plass inni den varme ubåten for å ta i mot publikum fra kl 11. Det var montert en kjølevifte om bord, men med utetemperaturer på nærmere 30 grader C var det ekstremt varmt allikevel.

Dette hindret ikke museets besøkende fra å komme innom og det var svært mange som tok seg god tid om bord for å se og høre. Det kom stadig folk så det ble ikke så mange hvileskjær for Gry og Jørgen. Mange lot seg imponere av at Gry var vår første kvinne på norsk ubåt.

Søndag stilte Svenning Amundsen som mannskap og han hadde heldigvis ikke en like varm dag på jobb. Litt roligere enn dagen før, men et jevnt sig av omtrent 60 personer, mest barnefamilier og ungdom. Svenning har nok en god tone med KNM Narvik for de sendte over vafler med jordbærsyltetøy kl 14.

Publikum ga tydelig uttrykk for at de syntes det var flott å få snakke med tidligere ubåtpersonell, det gjorde opplevelsen veldig autentisk.

Helgens besøkende bestod av folk i alle aldre og flere nasjonaliteter, deriblant litauere, franskmenn og engelskmenn. Det var også innom et par stykker som selv hadde tjenestegjort på ubåt.

En liten oppfordring til de som har anledning: Still opp som omvisere! Det gir publikum en unik opplevelse som de ikke glemmer.