Reisebrev fra ISC i Hellas 2023

Tekst og bilder: Arne Moe

ISC 58, Tessaloniki, Hellas

58th. International Submariners Congress, fant sted 22.-26. mai i Hellas. Den var planlagt til Kreta men av kostnadsmessige grunner ble den flyttet til fastlandet. Det er usikkert om dette var årsaken til at deltagelsen ble såpass liten fra Norge. Andreas Hauge og frue var påmeldt, han som HOD (Head Of Delegation) men de måtte avbryte i siste liten og da krympet den norske delegasjonen til 2 personer, undertegnede m/frue. Om ikke annet kom vi godt ut med hensyn til kjønnsbalansen.

Arrangørene dette året, hadde fornuftig nok leid inn et byrå for å administrere deltakere, logistikk osv. Det er en masse detaljer å ta  seg av fra en sekk til hver enkelt med forskjellige saker, til utflukter med buss og guider. Det var 163 påmeldte, noe som ansees å være et håndterlig antall. Deltageravgiften var i år € 560,- pr. pers. Dette dekket det aller meste, hotell (Capsis Hotel) alle utflukter og alle måltider. De to lunsj måltidene utenom hotellet inkluderte også vin.

Vi hadde to dager med utflukter til arkeologiske steder, det ble mange timer i buss og litt språkproblemer med guidene gjorde det litt vanskelig å få med seg all informasjon men det er imponerende å bli satt inn i historien som ikke akkurat er allment kjent her hjemme.

Andre dag gikk til en oltidsby, Phillipi, som stort sett ble ødelagt av jordskjelv. Det er fortsatt utgraving. Bildene viser litt av dette og ikke minst amfiteateret som fortsatt brukes. Bilde 0558 viser at det ble en ca 150 km busstur hver vei. I en liten sjarmerende by som het Kavala, ble det lunsj men det var nok bare halve selskapet som valgte fisken som var hovedretten.

Tredje dag gikk turen motsatt retning mot en grav som ble åpnet så seint som i 1950 årene, Aigai. Først i 1977 oppdaget man to graver som var intakte og innholdt uvurderlige skatter. Den ene graven var far til Alexander den store og den andre, sønnen til Alexander. Utgravinger holder fortsatt på og igjen undres man over hvor lite kjennskap vi har hatt til dette. Vi hadde igjen en hyggelig lunsj i et flott skogsområde. Det ble også en avstikker til noen spektakulære fossefall, Edessa. Disse imponerte selv en vestlending. Det ble to lange dager og begge dager rakk vi så vidt tilbake til middag på hotellet

Fjerde dag foregikk med sightseeing i Thessaloniki, vi endte ut på en museums destroyer som amerikanerene brukte i Stillehavs krigen. Deretter var det den tradisjonelle seremonien for å hedre «the eternal sailors» ved den lokale marinebasen. Ved en misforståelse av programmet klarte undertegnede å stille i feil «dress kode» men jeg ble tilgitt som nybegynner.

Samme kvelden var det den tradisjonelle galla middagen med bytte av gaver og avslutning med å sende «vandretårnet» videre til neste arrangør av ISC. I år var det Jack Messersmidt som tok imot dette på vegne av USA. Arrangementet vil ikke bli i USA men antagelig i Irland.

Det ligger mer informasjon om ISC på egen knapp under menyen “Logg inn”.