Reisebrev fra VDU samling 2022

“National meeting in Speyer 13-16 June 2022.

Allerede I November 2021 ble det gitt ut informasjon om at de Tyske ubåtforeninger skulle ha sitt årsmøte i Speyer 12- 1 6 Juni 2022. Her var også representanter fra Norge invitert til å være med.

Fullt program med tilbud om å være med på felles deltagelse ble lagt ut på Norsk Ubåtforening sin hjemmeside, og resultatet ble tilslutt at vi var 5 mann som representerte Norge. I tillegg hadde vi Åke Andreasson fra Vestkustens Ubåtforening, som også er medlem i vår forening.

Av andre utenlandske deltakere var en franskmann samt  Hr.Stratos fra Hellas som ville gjøre PR for Grekernes kommende ISA treff på Kreta , Mai 2023.

VBU består av totalt 11 ubåtklubber spredt over hele Tyskland, og hvor Munchen 1926 sannsynligvis er den eldste. Totalt stilte ca. 140 medlemmer på årets møte.

Reisen fra Norge til Speyer forløp uten problemer og det var stor gjensynsglede da flere av våre Tyske venner har besøkt oss i Horten og Bergen mange ganger.

Tyskerne gjorde seg ferdig med sitt årsmøte på dagen og den ofisielle åpning fant sted Weindorf, ( navnet taler for seg ) på kvelden, med et Shantykor som opptrådde flere ganger. Oppdekning , service , mat og drikke var som på de beste restauranter og vi manglet intet.

Jeg må nevne at byen Speyer som ligger på Rhinens vestre bredd ble grunnlagt av Romerne i år 10 BC og har i dag ca. 50 K innbyggere .Den er også kjent for sin flotte katedral som ble påbegynt allerede i 1076.

Nettopp ved denne katedralen ble det avholdt kranseseremoni på formiddagen – en høytidelig markering med jakke , slips og hornblåser fra Bundeswehr.

Etter en times busstur til Sinsheim besøkte vi det tekniske museet her. Alt fra Concorde overlydsfly til Formel 1 biler og gammelt Tysk krigsutstyr vår å se, samtidig som været gjorde oss tørste.

Etter en middag på museet var det tilbake til Speyer.

Allerede som gutt på folkeskolen lærte vi om Lorelei, den spesielle klippe som går ut i elven og Rhinen må gjøre et bend. Den passerte vi i god form, da vi hele dagen befant oss om bord på MS Godesburg, en restaurantbåt som tok oss fra Bingen til Koblenz. Det var vinranker på begge elvebredder – og flytende på bordene – og herlig mat ! Stemningen var så god at vi knapt rakk frem til vår egen jubileumsmiddag! Her ble det sagt noen ord, og jeg kunne opplyse at U-995 en Tysk V11 C båt som er museumskip i Laboe også hadde tjenestegjort under Norsk flagg i 10 år. Ikke nok med det, en av våre deltagere hadde tjenestegjort som torpedomann om bord i en periode.

Som takk til vertskapet ble det overrakt en Utstein crest samt Jacob Børresens  bok om den Norske marine .

Vi hadde derpå besøk av et sekkepipeband innen vi gikk til køys.

Tyskerne reiste hver til sitt dagen derpå, mens vi Nordmenn benyttet dagen til kulturelle gjøremål.

Jeg har glemt a nevne at Speyer har et av verdens største og fineste tekniske museer. Alt fra Jumbojeter til undervannsbåter. Vi besøkte selvfølgelig det meste her innen avreise.

Hjemreisen forløp uten dramatikk, og personlig sitter jeg igjen med følelsen av å ha vært med på en av mitt livs uforglemmelige reiser.

Vi fikk også utlevert egen bag med effekter som slips, tversoversløyfe etc. og med  VDU sitt emblem .

Dette var nok laget i forbindelse med det ISA møtet som Tyskland skulle holde, men som ble  kanselert i forbindelse med Corona epedemien –

Uansett- det er ting som minner oss om en minneverdig opplevelse.

Andreas Hauge