Sjøvannspumpa

Sjøvannspumpa

Av John Østby.

Påmønstret ULA klasse UVB på tokt i Trondheimsfjorden.

Historien: Vi var neddykket og førstemaskinisten og jeg var i messa. Da kom førsteelektriker og sier: Kom til sentralen med en gang. Jeg farer av gårde og sjefen sier: Se å få stoppet trimpumpa! Trimpumpa er det samme som ballastpumpa.

Jeg tok tak i håndtaket på kontrollen, den kunne skrus begge veier for å pumpe inn eller ut av fartøyet, samt mellom tankene. Håndtaket stod på 0, så pumpa skulle ikke gå. Jeg så meg rundt og noen dro på gliset. Jeg tenkte her er det noe lureri fra en eller annen.

Beskjed fra sjefen: Få stoppet pumpa! Vi kom dypere og dypere. Jeg tok ut sikringen, men motoren gikk. Jeg tenkte fortsatt at her er det noen som skal spille meg et puss.

Jeg skrudde av lokket på starteren/kontrolleren og prøvde med prøvelampa og den lyste som den skulle. Det var ca. 220 volt. Jeg forstod ingenting. Det gikk litt «varmt» i sentralen etter hvert.

I fortvilelsen klippet jeg av tilførselen, men motoren gikk!

Da hentet jeg førstemaskinisten. Han kom og stod med ryggen mot noen ventiler med hendene på ryggen. Jeg kunne se at han skrudde på en ventil. Pumpa stoppet stille og rolig!

Trykket på utsiden var større enn trykket inne i båten og drev pumpa og motoren som generator. Vi var lange i ansiktet alle mann.

Førstemaskinisten sa ingenting der han forsvant inn i messa.